APA – ELEMENT ESENTIAL AL VIETII!

In ziua de azi, se vehiculeaza foarte mult ideea de consum de lichide si totusi nu realizam cat de important si la indemana este acest super element: APA, una din substanțele cele mai răspândite pe planeta Pământ.

Apa reprezinta 2/3 din masa corporala, acest lucru facand-o principalul constituent al organismului uman. Dupa oxigen ea este a doua substanta ca importanta esentiala pentru mentinerea vietii deoarece este implicata in toate functiile organismului.

Apa este considerata un aliment absolut necesar vietii. Ea se gaseste in structura tuturor tesuturilor organismului, fiind prezenta atat in interiorul celulelor (intracelulara) cat si in spatiile dintre celule (extracelulara).

In functie de sex, varsta, stare de nutritie si tip de tesut, cantitatea de apa din organism este diferita. La femei continutul de apa este mai mic: 50%, fata de cel al barbatilor 60% din greutatea corporala, principala cauza fiind tesutul adipos care este proportionat diferit (mai mare la sexul feminin), acesta continand un procent de apa mult mai redus fata de alte tesuturi. De asemenea, pe masura ce inaintam in varsta, continutul de apa al organismului scade, acesta ajungand undeva la 55% din greutate la varstnic, pornind de la 80% din greutate la copilul mic.

La nivelul organelor, procentul de apa continut este foarte variat: inima 79%, creier 80 – 85%, sange 83%, plamani 75 – 80%, muschi 70 – 75%, rinichi 80 – 85%, ficat 70 – 75%, oase 20 – 25%, dinti 8 – 10%.

Ca un actor care joaca mai multe roluri, apa in organism are mai multe sarcini: 

  • transporta oxigenul si substantele nutritive                                                
  • protejeaza tesututrile si organele
  • solvent pentru substante nutritive si minerale
  • are rol in termoreglare
  • furnizeaza saliva si celelalte sucuri digestive care asigura digestia 
  • protejeaza mucoasele
  • lubrifiaza articulatiile

In ultimul rand, dar nu si cel mai putin important, o hidratare corespunzatoare te va ajuta sa slabesti, datorita accelerarii ratei metabolice; in acelasi timp ingestia unei cantitati suficiente de apa iti ofera senzatia de satietate.

Asadar, pentru a mentine un echilibru al organismului ar trebui ca aportul de lichide sa fie egal cu eliminarile (elimini 2,5 L –  introduci 2,5 L prin lichide,  in principal apa -1,5 L, ceaiuri, sucuri, lapte, supe si alte alimente), senzatia de sete semnaland o lipsa a apei in organism (deshidratare). Eliminarea apei din organism se face prin urina, transpiratie, materii fecale si prin evaporarea la nivelul plamanilor sau a pielii. Efortul fizic sau cresterea temperaturii  ambientale maresc cantitatile de apa care se pierde prin evaporare si prin respiratie. In functie de marimea corporala, necesarul de apa la adulti este intre 1,5 L  si 2,5 L, acesta crescand in urmatoarele situatii: la femei gravide, la persoanele varstnice, in timpul efectuarii efortului fizic intens si in timpul antrenamentelor.

IN SPORT  sunt mai multi factori care influenteaza pierderile de apa din organism, acestea depinzand direct de consumul energetic, care si el la randul lui e dependent de intensitatea si durata efortului: 

  •  temperatura
  • umiditate
  • gradul de pregatire al sportivului

In timpul efortului sportiv o cantitatea de apa pierduta scade permanent prin transpiratie, deshidratarea ducand la scaderea performantei, a fortei si la crampe musculare. Pentru a se rehidrata, organismul are nevoie de o perioada mai lunga de timp.

Recomanad cu toata increderea hidratarea in timpul efortului pentru a mentine organismul intr-o stare de echilibru si buna functionare.

” Pentru o viata sanatoasa, beti minim 1,5 L de apa pe zi” 🙂 😉

Bibliografie: – www.authoritynutrition.com

                    – https://water.usgs.gov

                    – manualul de nutritie Fitness Scandinavia