Mitul masei musculare si antrenamentele cu greutati la femei!

 

 

Daca cineva ar intra pentru prima data intr-o sala de fitness, primul lucru pe care l-ar observa este modul de folosire al aparatelor raportat la sexe; doamnele vor folosi cu precadere aparatele cardio, pe principiul: ” vin la sala sa ma tonifiez, sa scap de grasimea nedorita si nicidecum sa cresc in masa musculara”, iar domnii nu stiu cum sa puna mai multe greutati pe bara, tocmai pentru a creste masa musculara cat mai repede.

Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza voi explica cateva principii care stau la baza dezvoltarii unui corp armonios:

  1. Raportat la o saptamana de antrenamente ( 3 – 5 / saptamana ), e indicat sa existe o alternanta intre antrenamentele de forta si cele cardio. Antrenamentele de forta au rolul cresterii masei musculare, al tonifierii, pe cand cele cardio pun in miscare muschiul inimii si dezvolta rezistenta aparatului cardio-vascular.
  2. Fara cresterea masei musculare nu se poate imbunatati rata metabolismului bazal, iar fara modificarea acesteia, acul cantarului nu se va clinti, patratelele nu vor aparea si aripioarele nu vor disparea! Dezvoltarea masei musculare este un proces lent, complex, dat de calitatea antrenamentelor si nu in ultimul rand de disciplina alimentara ( aici ma refer la CE, CAT si mai ales CAND  mananci ).
  3. Un alt element extrem de important in dezvoltarea masei musculare o are GENETICA. Inca din primele timpuri barbatul era vanatorul, agil, puternic cu o constitutie fizica robusta, rolul sau fiind acela de a asigura hrana familiei. Femeia, in schimb, avea rolul de a da viata, de a nutri, pentru acesta fiind nevoie de mai multe rezerve de grasime. In indeplinirea acestor functii sprijinul este dat de factorul hormonal: TESTOSTERONUL – hormonul masculin este cel care le da barbatilor forta, hotararea si structura fizica cu o masa musculara crescuta, pe cand ESTROGENUL –  hormonul feminin nu permite o dezvoltare excesiva a masei musculare. Prin urmare, doamnelor, antrenamentele cu greutati va vor ajuta sa obtineti un corp armonios, tonifiat, cu un sistem articular bine echilibrat, dar niciodata nu veti putea dezvolta o masa musculara echivalenta cu cea a barbatilor, tocmai datorita diferentei hormonale.
  4. Daca cele de mai sus nu va conving in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, poate ca urmatoarele afirmatii vor clarifica situatia: este nevoie de 50 – 100 kcal/zi pentru a mentine vital aproximativ o jumatate de kg de muschi, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, chiar si in conditii de repaos. Aproximativ 3 kg de muschi in plus pot arde pana la 15 000 de kcal/luna, acesta fiind echivalentul la cca. 1,5 kg de tesut adipos.

Concluzia: MUSCHIUL este singura si cea mai buna ustensila pentru a slabi. Crescand masa musculara, asiguri o slabire mai rapida si fara stres legat de caloriile ingerate intr-o zi ( totusi, sa nu uitam ca abuzurile de orice fel, mai ales cele alimentare, pot provoca dezechilibre ).

Un sfarsit de saptamana echilibrat iti doresc, cititorule!